Digitalsmart Ekonom

Rekryteringsdags? Få koll på kandidatmarknaden!

Vi har träffat Anders Zetterlund, Konsultchef på rekryteringsföretaget Invici för att höra oss för om kandidatmarknaden för ekonomer, något som man bör ha koll på om det finns planer på att rekrytera till ekonomiavdelningen framöver.

Invici med kontor i Stockholm, Helsingborg och Malmö är ett nischat interims- och rekryteringsföretag för kvalificerade ekonomer med fokus på tillsättning av chefer och nyckelfunktioner inom ekonomi. 

 

 

 

 

Hej Anders! Hur länge har du jobbat på Invici och vad är din bakgrund? 

Jag var med och startade Invici för snart 11 år sedan. Jag är själv ekonom i grunden och har jobbat med redovisning och controlling i 20 år.

2023 var ett utmanande år för många med lågkonjunktur, krig, varsel, med mera. 
Hur påverkade det er som rekryterar ekonomer? Och hur tänkte företag kring rekrytering i fjol?

Vi märkte tydligt av att antalet förfrågningar om rekryterings- och konsultuppdrag började mattas av under 2023. Likaså våra branschkollegor upplevde utmaningar med minskat tryck i uppdrag, minskad omsättning och så vidare. 

Namnlös design - 2024-04-17T112309.611

Anders Zetterlund, Konsultchef på rekryteringsföretaget Invici. 

Överlag så drar ju sig företag från att göra investeringar, som inte är absolut nödvändiga, i osäkra tider. Samtidigt såg vi att man hellre anställde än hyrde in personal under förra året, eftersom det fortfarande är billigare att anställa än att ta in konsulthjälp för ett kortare till medellångt uppdrag. Vi såg också en minskad andel ersättningsrekryteringar under 2023, vilket vi tror kan bero på antingen åtstramningar eller att företag redan hade en viss övertalighet på ekonomer. Övertaligheten kan vara en försiktighetsåtgärd, som vi ärvt sedan pandemiåren, då många tyvärr drog ned på personal lite för mycket och lite för snabbt. Något som man sedan fick lida för och som gjorde att det på håll blev svårt att sköta sin verksamhet.

Och vad kan vi förvänta oss av 2024 nu, tror du? En hetare eller svalare marknad för ekonomer? 

Tyvärr har jag hört flera säga att “2024 är ett förlorat år”, vilket ju låter väldigt pessimistiskt. Det behövs dock lite fler positiva signaler från omvärlden, och det behöver inte vara så många eller stora signaler, men om de kommer så kommer nog många se ljusare på marknaden för 2024. 

Är det några särskilda roller som är extra efterfrågade just nu från företag? 

Vi ser fler förfrågningar på seniora controllers och redovisningschefer, det gör vi, samt controllers med särskilt fokus på hållbarhetsfrågor, eftersom det kommit nya direktiv kring detta. 

Hur ser kraven ut på ekonomer nu jämfört med kanske för 10 år sedan?

Det är inte lika viktigt längre att exempelvis ha erfarenhet av ett specifikt affärssystem, såsom det kanske var förr. Däremot så finns det ökade krav på systemkunnighet och koll på digitalisering, som ekonom idag. Vi ser ofta önskemål från företag att deras nya CFO, eller Redovisningschef, skall vara digitalt driven, blicka framåt, komma med förbättringsförslag för verksamheten och gärna ha erfarenhet från så kallade Business Intelligence-verktyg.

På så sätt har kraven förändrats väldigt mycket på 10 år och det innebär också att varje medarbetare på ekonomiavdelningen får en större inverkan på företaget. Det kan också vara klokt att som ekonom idag börja sätta sig in i AI, för det är nog också något som det kommer att komma kompetenskrav inom framöver.

Hur ser det ut med generationsväxlingen där ute bland ekonomer i ledande befattningar? Hur påverkar den?

Vi ser att många inom statliga- och kommunala bolag har ekonomer som skall gå i pension snart, och vi har en hel del uppdrag där det handlar om att ersätta pensionsavgångar, så det är klart att den finns. Det är nog mestadels positivt för ekonomikåren att få in en ny generation, som ju bland annat har en större IT-vana. De som jobbar som CFO:er idag är ju i snitt runt 50 år, men det finns också vissa branscher och städer i Sverige som har CFO:er neråt 35 årsåldern.

 

"Var ute i god tid med din rekrytering och följ upp löpande på ansökningar som kommer in. Konkurrensen om de bästa kandidaterna är hård, så vänta inte för länge med att initiera din rekrytering eller tänk att du först skall samla in alla ansökningar. Då kan du ha missat chansen på de bästa kandidaterna!"

- Anders Zetterlund, konsultchef på Invici

 

Vad tycker kandidaterna som söker nya uppdrag är viktigast?

Toppkriterierna är definitivt “work life balance”, med en flexibel arbetstillvaro och där man erbjuds en hybridlösning av sin arbetsplats. Många företag har idag en “3+2-policy” som innebär att de anställda erbjuds att jobba hemifrån 2 dagar i veckan och 3 dagar från kontoret. Det gillar kandidaterna i regel, men de har väldigt svårt för de företag som kräver 5 dagars närvaro på kontoret, de uppdragen är svåra att hitta kandidater till.

Generellt är det också mycket mer “whats in it for me” från de som söker nya ekonomijobb idag. Kort restid till och från kontoret är en faktor man kikar mycket på också och lön som alltid varit viktigt för många har segnat ned lite i kravlistan. Lönefrågan finns absolut på topp tiolistan över kraven idag, men den ligger inte bland den övre halvan av topp tiolistan längre.  

Sedan har vi pensionsvillkor också som har blivit allt viktigare. Det beror nog på en större medvetenhet, även bland de yngre åldrarna som förstått att pension är viktigt att fundera på redan nu. Kanske för att det pratats mycket om ökad pensionsålder i media nyligen.

Avslutningsvis, vad har du för tips till de ekonomer som eventuellt funderar på att byta jobb under 2024?

Marknadsför dig själv, så att de intressanta jobben hittar till dig och inte tvärtom. Alla bör exempelvis ha en uppdaterad Linkedinprofil och gärna också då lysa upp den med “open to work”, så att potentiella rekryteringsföretag kan hitta dig. Man behöver inte vara orolig för att ens nuvarande arbetsgivare skall få reda på att man är öppen för eventuellt nytt jobb, då det enligt Linkedin bara är rekryteringsföretag som kan se denna status på en Linkedinprofil. Så det är ett hett tips om du är sugen på något nytt!

Ett annat tips är att göra en lista för sig själv på bolag som man verkligen är intresserad av och skicka in en spontanansökan dit. Det är många som hittar sina nya drömjobb den vägen.

Och se till att alltid ringa upp rekryteraren och ha ett par bra frågor i bakfickan. Allt färre ringer om tjänster som man söker, så det är ett fint sätt att sticka ut på som kandidat. 

Anders avslutar med ett tips till företag som skall rekrytera i år:  
Var ute i god tid med din rekrytering och följ upp löpande på ansökningar som kommer in. Konkurrensen om de bästa kandidaterna är hård, så vänta inte för länge med att initiera din rekrytering eller tänk att du först skall samla in alla ansökningar. Då kan du ha missat chansen på de bästa kandidaterna!

 

Läs fler artiklar för ekonomer:

Digitalsmart ekonom: Lön & personal - våra bästa effektiviseringstips!

3 min

Digitalsmart ekonom: Lön & personal - våra bästa effektiviseringstips!

Hur man kan optimera personaladministrativa processer och på så sätt skapa en grund för ekonomisk stabilitet och ett...

Digitalsmart ekonom: Tid för teambuilding

3 min

Digitalsmart ekonom: Tid för teambuilding

Teambuilding har goda effekter för personal och företaget i helhet. I denna artikel får ni inspiration kring hur...

Digitalsmart ekonom: Framtidens arbetsplats - behövs policys om kontorsarbete?

3 min

Digitalsmart ekonom: Framtidens arbetsplats - behövs policys om kontorsarbete?

Vi spår att frågan om arbetsplatsen kommer fortsätta att debatteras livligt även under 2024

 

Läs fler artiklar från Digitalsmart Ekonom

Skribent: Pernilla Chis

Har du funderingar kring artikeln, Digitalsmart Ekonom eller digitalisering? Kontakta mig direkt eller via formuläret!

Pernilla Chis Profilbild rund

Pernilla Chis