Digitalsmart Ekonom

Tid för teambuilding

Våren och hösten är klassisk tid för teambuildning. När teamet växer, eller när det startas upp nya projekt, så kan teambuildingaktiviteter vara väl investerad tid och pengar.

Teambuildning syftar främst till att få medarbetare i ett team att arbeta effektivt tillsammans och nå gemensamma mål och framgång. Exempelvis att ro ett utmanande projekt i hamn eller att nå ekonomisk tillväxt och utveckling i företaget. I denna artikel får ni inspiration kring hur teambuildingen kan utformas:

 

 

 

Teambuilding - goda effekter för personal och företaget i helhet

Företag vars team löpande investerar i teambuilding och ses i andra sammanhang än på jobbet, belönas med effekter såsom bättre samarbete, motivation och kommunikation. Teambuilding kan också bidra till minskade konflikter i en arbetsgrupp, eftersom att delta i utmanande och roliga aktiviteter får teammedlemmarna att bygga upp förtroende,  ömsesidig förståelse och respekt för varandra.

Här är en lista på roliga teambuildingaktiviteter att inspireras av. Några av dem har vi själva testat och några av dem drömmer vi om att testa!

Teambuildning i skogen:

Skogshäng: Anordna en dag med olika aktiviteter i skogen, som till exempel orientering, träbygge och grupputmaningar. Skogen erbjuder en perfekt miljö för att främja teamets samarbete och problemlösningsförmåga.

Hinderbanelopp eller höghöjdsbana: Besök ett äventyrscenter med hinderbanor eller höghöjdsbana, där ditt team kan tävla mot varandra eller övervinna olika utmaningar.

Vildmarkskajak: Ta en kajaktur genom vacker svensk natur, såsom vårt ekonomigäng gjorde!  Detta är inte bara ett sätt att uppleva naturen tillsammans, utan det kräver också samarbete för att navigera kajakerna och hantera eventuella hinder längs vägen.

Seglingsäventyr: Hyr en segelbåt och ge er ut på havet tillsammans. Att segla kräver teamwork och kommunikation för att navigera och hantera båten på ett säkert sätt.

Vinteräventyr: Under vintermånaderna kan ni delta i olika aktiviteter som skridskoåkning, skidåkning, eller snöskovandring. Att njuta av vintersport tillsammans är inte bara roligt utan kan också främja teamets sammanhållning.

Teambuilding i stadsmiljö:

Ekonomiteam och  teambuildning

Intervju med Edvin Lindström, controller på Exsitec, om vårt ekonomiteam & teambuildning

Kopia av Webbmall - boll för bild - 2023 (8)

Hej Edvin! Hur ser teamet på Exsitec Sveriges ekonomiavdelning ut?

Vi är ett team på 5st här i Linköping och så har vi en medarbetare i Uppsala. Teamet består av en CFO, en controller, en löneadministratör och tre redovisningsekonomer.

Varför tror du att teambuildningaktiviteter är viktigt?

Det är härligt att gå ur sin vanliga miljö och ses på en helt annan plats där man gör en aktivitet tillsammans och där man faktiskt går ur sina vanliga roller. Fördelen med att vara i naturen, helt ouppkopplad till datorer också, är att det blir fullt fokus på uppgiften och diskussionerna som uppstår. 

Hur var kajak som teambuildningaktivitet & vad vill ni göra nästa gång?

Det var en rätt lagom aktivitet, som blev väldigt trevlig. Vi paddlade, åt picknick och bastade efteråt. Nästa gång skulle jag gärna utmana gänget i någon problemlösningsaktivitet, såsom Escape room eller liknande.

Vad är ditt bästa teambuildningminne?

Det måste nog ändå vara den härliga aktiviteten att få laga mat tillsammans hemma hos någon i teamet. Ett enkelt format, där man inte nödvändigtvis behöver förbereda så mycket innan, men där man kommer närmare varandra på ett avslappnat sätt.

Stadsvandring: Anordna en stadsvandring eller en skattjakt i er stad, eller någon annan. Deltagarna kan arbeta tillsammans för att lösa ledtrådar och utforska stadens sevärdheter samtidigt som de samarbetar för att nå målet. Det finns också många bra digitala verktyg för tipsrundor, såsom Tipsrundan som vi testat och gillar skarpt!

Escape Room-utmaningar: Besök ett escape room där ni måste samarbeta för att lösa olika pussel och klara utmaningar för att fly rummet inom en viss tidsram.

Karaokekväll: Upptäck vem som kan hela texten till Linda Bengtzings “Jag ljuger så bra” eller vem som kan ta ton som Sarah Dawn Finer. Garanterad skrattfest!

Åka ribbåt: Fartfylld aktivitet som får adrenalinet att pumpa. Görs med fördel sommartid och med picknick på klipporna efteråt.

Stöpa ljus: En rolig aktivitet runt juletid som kräver både precision, mindfulness och tålamod. Plus för mycket tid att snickesnacka!  

Skapa tillsammans: Måla akvarell tillsammans, få en snabbkurs i drejning eller fläta makramé. Kanske är någon i teamet en fena på att skapa och kan hålla i något?

Gå på spa: Sänk axlarna i en bubbelpool, koppla av och känn hur lugnet infinner sig i diskussionerna sinsemellan.

Delta i en matlagningskurs: Det finns många restauranger som erbjuder grupper att laga sin egen mat, i ett professionellt kök tillsammans med vägledning från ett proffs. Roligare än en vanlig middag och chans till att lära sig nya matlagningsknep ihop med kollegorna.

 

Läs fler artiklar för ekonomer:

Få koll på de största ERP-trenderna | Exsitec

3 min

Få koll på de största ERP-trenderna | Exsitec

Trendspaning om vilka de största ERP trenderna kommer vara under 2024 och framåt!

Framtidens arbetsplats - behövs policys om kontorsarbete? | Exsitec

3 min

Framtidens arbetsplats - behövs policys om kontorsarbete? | Exsitec

Vi spår att frågan om arbetsplatsen kommer fortsätta att debatteras livligt även under 2024

Kommunicera kreativt kring er årsredovisning | Exsitec

3 min

Kommunicera kreativt kring er årsredovisning | Exsitec

Att kommunicera sin årsredovisning på rätt sätt, både internt och externt, är mycket viktigt av flera anledningar....

 

Läs fler artiklar från Digitalsmart Ekonom

Skribent: Pernilla Chis

Har du funderingar kring artikeln, Digitalsmart Ekonom eller digitalisering? Kontakta mig direkt eller via formuläret!

Pernilla Chis Profilbild rund

Pernilla Chis